Casa Hrisicos este cel mai recent restaurant deschis de Dragos Panait, proprietarul Red Angus Steakhouse si Beef Club din Bucuresti si o noua provocare pentru antreprenor, care dezvolta primul sau business din afara Capitalei.
Casa Hrisicos, in care a fost deschis la sfarsitul lunii iulie restaurantul, a fost construita in anul 1900 de catre Gheorge Hrisicos, negustor de vinuri si proprietarul mai multor imobile in Constanta. Situata in Piata Ovidiu din centrul vechi al orasului, aici a functionat un restaurant si un hotel, vizitat de numeroase personalitati ale Romaniei pana in Primul Razboi Mondial.
Dupa razboi a fost cand sediu de hotel, cand de banca. Pana in 2007, cand Casa Hrisicos a fost cumparata de Dragos Panait impreuna cu familia sa, in cladire a functionat tot o banca. ” Noi am oscilat intre vânzarea si renovarea cladirii, dar pana la urma am hotarât sa o refacem cât mai aproape de cum arata ea initial”, afirma antreprenorul.
Lucrarile au fost facute cu o firma de restaurari de monumente. Fatada a fost refacuta dupa schitele vechi gasite cu imaginea cladirii, iar interiorul a fost amenajat in stil art nouveau. Totodata, cladirea a fost extinsa in partea din spate, astfel ca amprenta initiala la sol in forma de ”L” s-a transformat in dreptunghi. Investitia doar in amenajarea restaurantului s-a ridicat la 500.000 de euro.
Pentru inceput a fost deschis doar restaurantul care este situat la parter, cu 72 de locuri in interior si 40 pe terasa, dar anul viitor va fi operational si un boutique-hotel care va avea 23 de camere la etajele 1 si 2 ale cladirii. Totodata, la subsolul unu va fi amenajat un bar si o sala de evenimente, la subsolul doi va fi o crama-restaurant, iar la subsolul trei vor fi tinute sticlele de vin.
Meniu adaptat specificului local
Cu experienta steakhouse-ului Red Angus, dar si a restaurantului de fine-dining The Beef Club, Dragos Panait a vrut sa gandeasca de la inceput un alt tip de bucatarie pentru Casa Hrisicos, adecvata locatiei in care acesta se afla.
”Am dorit sa avem o locatie centrala in care mancarea sa fie exact ce asteapta constantenii. Din acest motiv, am studiat timp de patru ani piata horeca din Constanta, care difera destul de mult de cea din Bucuresti. Am ales astfel sa mergem pe un meniu de bistro cu o bucatarie axata pe produse proaspete locale, in special peste, cum ar fi calcan sau biban din Marea Neagra, fructe de mare si legume”, adauga Dragos Panait.
Potrivit antreprenorului, Casa Hrisicos este un high-end bistro din punct de vedere al serviciilor, dar cu preturi rezonabile.
Totodata, la cererea clientilor, a fost adaugat un meniu cu preparate din carne de vita, desi acestea ar fi trebuit sa fie introduse in meniu abia in luna octombrie. ”Ne-am gandit sa propunem doua meniuri pe an, unul pentru sezonul estival si unul pentru sezonul rece, aproximativ jumatate dintre preparate sa fie schimbate in meniu”, mai spune proprietarul restaurantului.
In plus, Casa Hrisicos a inceput deja sa colaboreze cu agentiile de turism care aduc la restaurant, pentru servirea mesei, grupuri de turisti care viziteaza orasul si care ajung si la 50-60 de persoane.
Chef cu experienta in restaurante Michelin
De meniul de la casa Hrisicos s-a ocupat Michelle Mingozzi, chef-ul care are in subordine si bucatariile celorlalte doua restaurante, Red Angus Steakhouse si The Beef Club. Michelle, cu o vasta experienta in gastronomie dobândita in restarante cu trei stele Michelin, precum La Pergola din Roma sau Schwarzwaldstube din Tonbach (Germania), a venit din Singapore pentru a lucra in Romania.
El a ocupat, din luna ianuarie a acestui an, timp de trei luni, pozitia de consultant pentru restaurantele detinute de Dragos Panait, iar din martie a acceptat sa vina sa lucreze full-time in Romania, inclusiv la deschiderea Casei Hrisicos.
Tot Michelle Mingozzi se va ocupa si de conceptul noului restaurant de la parterul Hotelului Class din Baneasa, aflat tot in proprietatea lui Dragos Panait si a familiei sale, care va fi inaugurat odata cu finalizarea lucrarilor de reamenajare.